perjantai 24. heinäkuuta 2015

Herkuttelua mussukoiden kanssa

Tänä kesänä putkiremontit ovat jokseenkin kasaantuneet meidän perheeseen eli sisarella on myös sellainen käynnissä. Perheensä on siis evakossa vanhemmilla, jotka taas ovat vallanneet toisen veljen takkahuoneen ja kun minä olen etelästä lomalla, olen minäkin siellä ollut ristinä. Alkuviikosta veljellä oli vielä vapaata ja hän toi kauppareissulta ison laatikon suurimpia koskaan näkemiäni mansikoita, jotka sormet punaisina Kultapojan avustuksella putsasin. Olin luvannut myös paistaa lättyjä, mitä varten käytiin vielä uudelleen kaupassa täydennysreissulla. Matkalla sinne minuun iski vallaton pullanhimo, joten meidänhän piti äidin kanssa vielä leipoa täräyttää kahvikehrät kehiin.
En tiedä, mistä nämä pullat ovat peräisin, mutta näitä tehtiin meillä kotona usein silloin, kun olimme pieniä - ja vaikka pullia olisi säilötty pakkaseen, pienet pullahiiret kävivät niitä sieltäkin syömässä ihan jäisinäkin. Pulliin tulee makea täyte, jota olen joskus aikuisenakin tehnyt pahaan makeannälkään ja vetänyt sitä nassuun lusikalla suoraan kulhosta. NAM! 
Jos jotakuta kiinnostaa, tässä ohje:

Täyte 
100 g voita tai margariina, 100 g tomusokeria + vaniljasokeria

Taikina
150 g voita tai margariiniä + 6 dl vehnäjauhoja => nypitään
3/4 dl maitoa + 50 g hiivaa => liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon
2 munaa + 2 rkl sokeria => vatkaa sekaisin

Yhdistä kaikki kolme settiä yhteen ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Kauli levyksi ja levitä (mahan)täyte päälle. Tee taikinasta rulla ja leikkaa n. 1 cm paloiksi, laita pullavuokiin ja anna kohota. HUOM! ei kuitenkaan lämmössä, mitä yksi entinen kämppis yritti; tämä pilasi pullat ja ne muuttuivat uunissa kivikoviksi. Kun pullat ovat hieman kohonneet, voitele munalla ja ripota päälle raesokeria. Paista uunin tehoista riippuen n. 175 asteessa n. 15 min. tai kunnes kehrät ovat kauniin kellanruskeita (tässä saa olla tarkkana, sillä jos menevät liian ruskeiksi, ovat mielestäni jo pilalla...). Voipi syödä mielellään heti kylmän maidon kanssa, toimii myös seuraavana päivänä ja pakastaakin voi, jos sattuu yli jäämään. Itse teen usein tuplataikinan, mistä tulee vajaat 50 kpl pullia. Ihan järkyttävän hyviä, kannattaa koklata!
Ihania kahvikehriä - aivan parhaita, jos normipullia ei lasketa!
Pienet pojat ehtivät kartsareissun jälkeen käydä Naantalin Muumimaailmassa, mutta ehtivät palata jo takaisin Leenanpäivä-kekkereille. Veli oli käynyt ostamassa jo toisen satsin mansikoita, jotka nekin tekivät hyvin kauppansa kermavaahdon kera. Pojat pistivät porukalla pystyyn pienet pihapelit ja yritin siellä minäkin potkia, kun aurinkokin sattui hetkiseksi taas pilkistämään pilven takaa. 
Tilda-neitikin halusi osallistua peliin
Ei tää nyt ihan niin kamalan paska kesä oo oikeesti ollutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mut ei oo pakko!